Landelijke Bedrijvengids
Image default
Dienstverlening

Kun je je kind onterven? Dit moet je weten

Het is een ingrijpende beslissing: je kind onterven. Misschien is de band met je kind door de jaren heen verslechterd, of heb je andere redenen om hem of haar niet als erfgenaam in je testament op te nemen. In dit artikel ontdek je welke mogelijkheden er zijn en waar je rekening mee moet houden.

Wat betekent onterving eigenlijk?

Je kunt ervoor kiezen om je kind te onterven, maar dat betekent niet dat je kind nergens recht op heeft. In Nederland kan een kind namelijk aanspraak maken op de ‘legitieme portie’. Dit is de helft van wat hij of zij normaal gesproken zou erven op grond van de wet. Stel dat je drie kinderen hebt en geen echtgenoot, dan zou elk kind in beginsel recht hebben op één derde van jouw erfenis. Wanneer je één van hen onterft, krijgt dat kind alsnog één zesde deel, mits hij daar binnen vijf jaar na jouw overlijden om vraagt. Hieronder vind je meer informatie over het kindsdeel.

Hoe bereken je de legitieme portie?

De legitieme portie is een geldvordering. Een kind dat een beroep doet op zijn legitieme portie, kan dus geen aanspraak maken op goederen van de nalatenschap.

Het bepalen van de omvang van de legitieme portie kan complex zijn. Deze bedraagt de helft van wat je kind zou erven als er geen testament zou zijn. Hierin worden niet alleen je geldmiddelen meegeteld, maar ook al je andere bezittingen, bepaalde giften die je hebt gedaan en bepaalde schulden van de nalatenschap. Voor een exacte berekening kun je het beste een notaris of erfrechtadvocaat raadplegen. 

Wat gebeurt er bij stiefkinderen?

De legitieme portie geldt enkel voor erkende kinderen. Stief- of pleegkinderen hebben geen wettelijk recht op een legitieme portie, ook niet als je hen in je testament hebt opgenomen en later wilt onterven. 

Het onterven van een kind is geen lichtzinnige keuze en kan juridisch complex zijn. Overweeg daarom om vooraf advies in te winnen bij een erfrechtspecialist. Wil je meer weten over dit onderwerp? Dan kun je terecht bij een ervaren erfrechtadvocaat, die je meer duidelijkheid kan geven over jouw situatie en de mogelijkheden.